A já Vám takový jeden univerzální recept na bramborové těsto tady napíšu. Pochází z jedné ručně psané staré kuchařky po některé z mých babiček. A i Vy, tak jako ona, z tohoto těsta vyrobíte nespočet tradičních i netradičních variací, které nadchnou Vaše hladové strávníky.
Ptáte se co na toto základní variabilní těsto budete potřebovat? Je to snadné pouze Brambory, Krupičku, Vejce a Sůl. Základní suroviny, které měly naše babičky neustále ve spíži a mnoho dnešních hospodyněk také. A kdyby Vám náhodou Brambory či vejce došly, Naše Lenka Vám je s radostí doveze. A teď už se pojďme podívat na recept.
Základní bramborové těsto
Základní poměr pro 4 dospělé osoby je 1 kg vařených brambor, 1/2 tohoto množství krupice, 1 vejce a sůl. Pokud podáváte knedlíky jako přílohu, bude vám pravděpodobně stačit poloviční množství.
Pokud upravíte množství krupice, můžete změnit výslednou strukturu, dle Vaší obliby. Snížíme-li množství krupice (nedávala bych méně než 400g) bude výsledný knedlík, knedlíček či taštička nadýchanější. Pokud naopak množství krupice zvýšíme (opět ne více než 600g), bude výsledek hutnější. Krupici je také možné zaměnit za hrubou mouku či dětskou krupičku, tato záměna lehce změní chuť a strukturu.
Postup je velmi jednoduchý. Nejlépe den předem si uvaříme brambory ve slupce a necháme je pořádně vychladnout a vyschnout. Prosíme, použijte opravdu kvalitní brambory, které zaručí chutný výsledek a lehkou práci s těstem. Naše Lenka Vám s výběrem ráda poradí.
Jakmile jsou brambory opravdu vychladlé, nejlépe následující den si dáme vařit vodu na knedlíčky, poté brambory oloupeme a nastrouháme či propasírujeme. Do mísy k bramborám přidáme vejce, sůl a postupně přimícháme všechnu krupici. Jakmile se směs spojí a je kompaktní můžeme pokračovat na válu nebo lince a opravdu zapracujeme všechnu krupici.
S těstem je vhodné pracovat rychle, protože časem změkne a hůře by se nám s ním pracovalo. Nejste-li si jistí, zda jste použili dostatek krupice, můžete si z těsta odkrojit malou kuličku a tu uvařit. Pokud vše drží jak má, výsledek bude také.
Nejzákladněji můžete těsto zpracovat jako menší kulaté knedlíčky, které vložíte do vroucí vody a uvaříte. Dejte si pozor, aby se Vám nepřilepily ke dnu, stačí je lehce poposunout. Uvařené knedlíky, které se nepřilepily ke konci krásně vyplavou. Jak dlouho knedlíčky a knedlíky vařit záleží na jejich velikosti. U menší knedlíčků a taštiček se můžeme pohybovat v 5-10 minutách, větší knedlíky vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme je déle, okolo 20 až 25 minut. Uvařené je propícháme aby se nesrazily a nakrájíme nejlépe silnou nití.
Těsto je krásně přizpůsobitelné, nebojte se ho tak použít do jídel sladkých i slaných. V této základní verzi stačí přidat osmaženou cibulku, masožravci mohou přidat i slaninu. Pro sladkou verzi můžete přidat cukr, mletý mák a rozpuštěné máslo. Kdyby Vám náhodou došla inspirace, sledujte naši kuchařku na blogu, kde si tento základní recept vyšperkujeme na mnoho způsobů. Kdo by totiž neměl rád Bramborové knedlíky s uzeným masem? nebo tradiční Knedlo-Vepřo-Zelo? nebo sladké Šišky s mákem? či Povidlové taštičky nebo snad italské Gnocchi s rajčatovou či smetanově krémovou omáčkou?
Vyzkoušeli jste náš recept? Budeme rádi, když nám výsledek ukážete na Facebooku. Abychom Vás motivovali, připravili jsme si pro Vás soutěž. Stačí když budete fanoušky naší Facebookové stránky a pod daný komentář s tímto receptem napíšete, jak máte tyto knedlíky, knedlíčky či taštičky nejraději. Příští sobotu vylosujeme výherce, který od nás jako pozornost obdrží 2 kg pytel výběrových brambor.
Rychlý recept

Suroviny
Na 4 dospělé porce:
- 1 kg Chlebovických Brambor
- 1/2 kg Krupice (nebo dětská krupička, hrubá mouka)
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžička soli
Postup
- Dáme si vařit vodu.
- Uvařené, vychladlé a nastrouhané brambory smícháme s vejcem, solí.
- Postupně zapracováváme všechnu uvedenou krupici.
- Jakmile je těsto kompaktní, vyválíme požadované tvary a velikosti.
- Vložíme do vroucí vody (osolené pro slané pokrmy).
- Po chvilce s nimi lehce pohneme, aby se nepřilepily.
- Uvařené knedlíky vyplavou na hladinu. Podle velikosti to může trvat 5 až 25 minut.
- Velké knedlíky po vyndání propíchneme a nakrájíme silnou nití.
- Přidáme smaženou cibulku se slaninou nebo cukr, mletý mák a máslo.
Dobrou chuť!
0 komentářů